Móra Ferenc Népszínház

Színház mindenek felett

Írta: Super User. Beküldve: Sajtó

Színház mindenek felett

Az algyői Móra Ferenc Népszínház idén is felkerekedett barcasági körútjára. Az uzoni, tatrangi, kőhalmi, alsórákosi, fogarasi és brassói közönséget ezúttal Nóti Károly leghumorosabb jeleneteivel szórakoztatták. A társulat utazása nem volt zökkenőmentes, sajnálatos balesetet szenvedtek útban ide. „Brassó után, Tatrang előtt, az erdélyi turné első napján, július 9-én este az egyik szembejövő autó sofőrje elveszítette uralmát a kocsija fölött, átsodródott a másik sávba, ahol a társulatunk 4 tagja utazott egy VW Transporterben, amely utánfutón a díszleteinket is húzta. A színészek kisebb személyi sérülésekkel megúszták, a járművek viszont teljesen összetörtek, a díszlet oroszlánrésze is tönkrement. A történtekben a társulat tagjai vétlenek voltak, a baleset okozója elismerte a hibáját” – tájékoztatott Kátó Sándor, a Móra Ferenc Népszínház művészeti vezetője. A szerencsétlen kezdettől függetlenül a társulat lélekjelenlétét és játékszeretetét megőrizve, a közönség nagy örömére megtartotta a turnét. A brassói közönségnek pedig nem számít se vakáció, se nyári zápor, ha kabaréról van szó, lehet rá számítani, megtölti a Redut Kulturális Központ színháztermét. A jelenetek hangos hahotázásra és visszafogott, sokat sejtető kuncogásra késztették a nézőket, és bizonyára sokan emlegetik majd ezután Jegenye úr szállóigévé avanzsált tanácsát: „Az ember nővel ne kezdjen soha!”, vagy a ház úrnőjének megerősítésre váró kérdését: „Fess voltam, mi?”, valamint elmarasztaló ámuldozását: „Hogy egy emberben ne legyen semmi kellem?!” A darabból az is kiderült, mi szükség van a szúnyogokra, továbbá, hogy hogyan próbálta megleckéztetni egy férj a babonás feleségét – na, de ki nevetett a végén? A feleség és a nézők. A helyzet-, jellem- és nyelvi komikumban bővelkedő jeleneteket ismert dalok kötötték össze. A közönség a színészekkel együtt énekelte, hogy „nélküled borongós ősz van és nincs többé nyár”, sőt, a boldogságot is együtt hívták haza, majd a homokórát is közös erővel próbálták megállítani, végül pedig azt a következtetést vonták le, hogy  „szerelemnél jobb az álom, mert az álom nyugodalom, a szerelem szívfájdalom”. Felcsendült a Yesterday, a Csillagok, csillagok és a Sárga a csikó is, egy sort ebből azonban szomorúan vettek tudomásul a nézők: „el kell masírozni”. A nagysikerű turné végén Kátó Sándor háláját fejezte ki: „Köszönjük, hogy annyian segítettek és velünk voltak! Mindent köszönünk erdélyi barátainknak! Külön köszönet régi pártfogónknak, Kiss József tatrangi polgármesternek. Köszönjük Jóska! Továbbá köszönet illeti Balázs Jolit, a brassói megyei kórház sürgősségi osztályának ápolónőjét, aki a munkaidején túl, a szabadnapját feláldozva segített a gyors talpraállásban. A közönségnek köszönjük a sok-sok nevetést és tapsot. Ha rajtunk múlik, jövőre is lesz a Móra Ferenc Népszínháznak barcasági turnéja!”

Ambrus Melinda